lunes, 31 de mayo de 2010
Resum del bloc
El bloc tracta sobre la industria de cicle combinat.
En primer lloc hem fet una descripció de la industria i la seva localització. Desprès la historia de l’empresa i el procés tecnològic actual.
Finalment un resum de l’entrevista a un regidor del medi ambient, una enquesta feta pel carrer i la nostre opinió personal.
Resumen
El blog trata sobre la industria de ciclo combinado.
En primer lugar hemos hecho una descripción de la industria i de su localización. Después la historia de la empresa i el proceso tecnológico actual.
Finalmente un resumen de la entrevista a un regidor del Ayuntamiento de San Adrián, una encuesta hecha por la calle i nuestra opinión personal.
Abstract
The blog is about the industry combined cycle.
First we made a description of the industry and its location. After that, the history of the firm and current technological progress.
Finally a summary of the interview with a councilor of Sant Adrià, a survey on street and our opinion.
domingo, 30 de mayo de 2010
Procés industrial
Les centrals denominades cicle combinat utilitzen a més a més de la turbina de vapor, una turbina de gas al començament del procés.
Amb aquesta tècnica, a partir d'una única font d'energia, s'obté electricitat en dues etapes: mitjançant la turbina de gas es generen, aproximadament, dos terços de l'energia elèctrica produïda, mentre que a través de la turbina de vapor es genera el terç restant.
Això permet assolir rendiments elèctrics propers al 60% i a més els avantatges ambientals són moltes. Podem citar: "el menor consum d'energia, menor contaminació atmosfèrica menor consum d'aigua, menor ocupació de sòl etc."
Font: Avantatges ambientals
Historia
La construcció de la central tèrmica de cicle combinat la va a portar a cap Alstom Power al 2001.
La indústria fabrica electricitat es una central tèrmica.
La central de cicle combinat de sant Adrià de besos té en funcionament només dels grups 3 y 4 que son las plantes( un de ENDESA i l’altre de Gas natural). Però s’ha contribuït una nova planta denominada Besòs 5 que ha sigut finançada per la companyia elèctrica.
Les dues primeres van començar el funcionament l’any 2002 y la previsió de Besos 5 es que ho faci a partir del 2º semestre del 2010.
La central de cicle combinat substitueix a la antiga central elèctrica que existia al marge dret del riu Besos que funcionava amb fuel-oil que era altament contaminant, i van prendre la decisió de canviar-les antigues plantes energètiques per les de cicle combinat que van en Gas natural que son més eficients i menys contaminant.
Quan acabi totalment la construcció d’aquestes dues xemeneies, les tres xemeneies de la central tèrmica, definitivament deixaran de funcionar.
Aproximadament cadascuna de les xemeneies costa uns 300 milions d‘euros es a dir multiplicat per quatre 1.200 milions. On diuen que tenen una vida útil de 50 anys.
El 25 de febrer del
El motiu es el impost d'obres aplicable a la construcció de la central tèrmica de cicle combinat.
L'alcalde socialista Jesús María Canga va explicar que el impost d'obres es del 3,2% del pressupost de l'obra. On Alstom deia que consideres solament l'obra civil, el maó, entenen que la maquinaria albergada quedava exempta. Però l'Ajuntament feia altres contes i pensaven que les turbines costaven molt més i que la nau on es troben son part essencial de la central que era un cost que havia deduir-se el import.
I si Alstom no col·laborava, ells tampoc. Perquè ENDESA volia construir les dues altres xemeneies per jubilar la tèrmica de les tres xemeneies, i si no pagava no donarien el premis, finalment va pagar.
Aquesta indústria contamina bastant on va a parar a la desembocadura del riu Besòs i es pot veure amb aquestes fotografies.
La informació l’hem obtingut de pagines d’Internet, també de la entrevista que vàrem realitzar al Sr. Gregorio Camacho regidor de medi ambient de Sant Adrià y una enquesta realitzada per Sant Adrià de Besòs.
Font: Hemeroteca La Vanguardia
El punt
Localització de la indústria
sábado, 29 de mayo de 2010
Entrevista
L'entrevista la vam realitzar al Sr. Gregorio Camacho que es el regidor de medi ambient de l'ajuntament de Sant Adrià, i va ser molt amable de venir a concedir-nos una entrevista.
Aquestes son les preguntes que li vam fer.
Entrevista
1- Quina relació te amb la fàbrica?
- Com a regidor de medi ambient es conservar de que els temes ambientals estiguin dintre de la llei.
2- A quin any es va començar a construir les xemeneies de cicle combinat?
- Les xemeneies es van construir al 2001.
3- Per quin motiu es van construir primer dos xemeneies i desprès les altres dos?
- Doncs primer per substituir l'antiga central elèctrica que hi havia al marge del riu Besòs, perquè hi havia una central tèrmica que anava amb fuel-oil i evidentment es un contaminant potent quan es crema, per lo tant es va prendre la decisió de canviar aquestes antigues plantes energètiques per l'altre cicle combinat que va amb gas natural que son mes eficients i menys contaminats, va ser com a conseqüència d'un acord en el que vam arribar amb el departament d'energies de la generalitat al voltant de Barcelona a l'ajuntament de Sant Adrià i l'ajuntament de Santa Coloma i va ser com a conseqüència de que quan ja estiguessin en ple rendiment aquests dos últims que s'estan construint ja les tres xemeneies deixaran de funcionar definitivament.
4- Tenen planejat construir-ne més?
- No, l'espai ja s'ha acabat
5- Sap quan va costar construir-les?
- Aproximadament costa cadascuna d'elles 300 milions d'euros cadascuna d'elles es a dir multiplicat per quatre surt uns 1.200milions d'euros es el que ha costat les quatre xemeneies.
6- La empresa ha tingut alguna crisis financera?
- Crec que no. ENDESA es l'actual propietària, ENDESA no, una multinacional Italiana a la que ha absorbit ENDESA. El sector energètic esta totalment privatitzat, s'ha convertit en un negoci amb molt poca regulació per lo tant també a vegades molt potent.
7- Com va afectar a la empresa?
- Al no haver tingut cap crisi no va afectar de cap manera a l’empresa per lo tant no l’hi vam preguntar.
8- Aproximadament, quantes persones hi treballen?
- Actualment en la construcció hi treballen 1000 persones dins de la construcció una vegada que s’hagi acabat i estigui en la fase de "puesta en marxa" posada apunt i casi, casi dintre del funcionament regularment això ho portaran unes 35 persones directes(contractades directament d’Entesa) i de manera indirecta hi treballaran unes 300 persones.
9- Quines potencies tenen les xemeneies?
- 400 MW = 400 milions de W cada una d'elles, les 4 = 1600 MW.
10- Per quin motiu les van construir?
- Perquè bàsicament es que el mon es mou directament per l’energia cada dia fem servir energia això diria que ho fem perquè te abeura amb el consum d’energia. L’energia va lligada a la evolució de l’home
11- Van tenir algun problema alhora de construir-les en una ciutat com Sant Adrià?
- Des del punt de vista ambiental no. Va haver alguna introducció política amb l’opinió si era bo o dolent pel nostre municipi i per aquesta plantació, però tot be d’un acord que es va fer al 90, que condicionava el tancament de les tres xemeneies amb la posada en marxa d’aquest complex cicle combinat.
12- Qui es beneficia d’aquesta central tèrmica?
-(benefici social) Amb tot el que tenim aquí tenim per donar servei a casi tota Catalunya al voltant del 50% es a dir l’energia que es consumeix a Catalunya podria substituir casi el 50% d’aquesta, quan estigui tota ja acabada.
(benefici econòmic ) Evidentment ENDESA indirectament a l’administració hi ha un impost d’instal·lacions i construcció d’impost de cabrera l’ajuntament i lo que es el IBI la construcció de bens i immobles que també ho ha de pagar l’administració.
13- Quins materials s’utilitzen pel funcionament de la fàbrica?
- Bàsicament hi ha tres parts una es la caldera, la turbina i la incineradora que fa funcionar i la mataria prima per produir energia es el gas natural.
14- Els productes de la fàbrica contaminen?
- Qualsevol combustió genera contaminació per lo tant d’aquest punt de vista es crema gas i hi haurà emissions de CO2 que té un efecte, diguéssim, plantaríem i global amb el que d’alguna manera contribuïm a “ escalfar” el planeta per la part que ens toca. S’ha de reconèixer una altre cosa, es que avanç per exemple les tres xemeneies cremaven fuel-oil però no només es una qüestió de CO2 sinó també de d’òxid de nitrogen, de sofre. Components contaminants que directament o indirectament afecten a
15- Hi ha agut alguna queixa?
- Hi havia alguna queixa amb les del 2004 aproximadament per el soroll perquè per fer girar la turbina es necessita vapor d’aigua i va amb molta pressió a 120000k de pressió. Hi ha unes vàlvules de seguretat que quan arriben a una certa pressió determinada entren en funcionament i surt amb moltíssima pressió el vapor d’aigua. Això al tenir molta pressió fa molt de soroll, vam mirar de fer-ho molt a la nit o molt al mati paro ara ho fem al migdia així es confon amb el soroll del cinturó i del litoral perquè abans la gent es queixava. També ha agut un episodi de molt de fum blanc que es vapor d’aigua i la combustió que fa del gas que surt no es crema del tot be i de vagades surt algun contaminant, molta gent hi esta sobre.
Conclusió
En resum el cicle combinat es un conjunt de xemeneies construïdes al 2001 per substituir les tres xemeneies.
Tenen una potencia molt elevada i poden donar energia a tota Catalunya. Tenen molta potencia i per tant també contaminen força.
No hi treballarà molta gent directament però indirectament si.
Fan servir productes que contaminen força, també hi ha productes que no es cremen del tot i això perjudica en part no al 100% a la salut de les persones.
Hi ha agut forces queixes per el soroll i per la contaminació, el soroll ara el redueixen perquè fan funcionar les xemeneies al migdia amb tot el soroll ambiental de fons.
sábado, 15 de mayo de 2010
Conclusions de l'enquesta
Del quadre anterior deduïm que de las 30 persones enquestades 27 viuen a sant Adrià.
El 63% coneixen la indústria i el 57% saben la seva situació.
Només el 47% coneixen el nom de l’empresa.
El 90% coneixia l'activitat de l’empresa.
Al preguntar sobre la contaminació el 47% creuen que contamina molt el 40% poc i un 13% que no contamina.
Enquesta
Les preguntes que vam realitzar a l'enquesta a diferents persones de sexe i edats van ser aquestes:
1. Vius a Sant Adrià?
a) Si
b) No
2. Coneixes aquesta indústria?
a) Si
b) No
c) Em sona
3. Sabries situar-la en el mapa?
a) be
b) malament
c) aproximat
4. Sap de quina empresa és?
a)Gas natural - Endesa
b)No ho sé
5. Sap que produeixen ?
a)Electricitat
b)Llum
c)aigua potable
6. Sap si contamina molt?
a)si, molt
b)no, gens
c)poc
Per omplir les respostes que la gent ens donava vam fer un quadre d'excel.
Aquí os deixem una foto de nosaltres preparades per enquestar.
viernes, 14 de mayo de 2010
Metodologia
Per calcular les alçades de les xemeneies fèiem servir la trigonometria on vam tindré que elaborar el quadrant, un estri per mesurar les alçades.
Desprès vam tenir que sortir al carrer a mesurar les alçades des de cinc punts diferents. Això es feia mirant la punta de la xemeneia amb una canya de xuclar que vam enganxar sobre el quadrant i una altre persona tenia que mirar l'angle que donava de la xemeneia.
Els punts d'on vam agafar els angles son: des de la parada del tramvia vam tenir un angle de 16º, des de el pàrquing d’invàlids del carrer la Pau: 25º, des de l’ av. del camp de la Bota : 21º, al costat del riu al carrer de la Pau :14º, des de la porta del camp de futbol del Sangabriel: 7º
En aquesta taula vam apuntar tots els resultats dels angles ( la mida des de el terra fins a l’ull “h1”, calcular la tangent “h2” es el que es veu des de la mida de l’ull de la persona que utilitzi el quadrant fins el final de la xemeneia, també calculàvem les distancies horitzontals i les apuntàvem, i calcular l'alçaria total )
El resultat que vam obtenir es que les xemeneies tenen una alçaria de 8 metres 23 centímetres.
miércoles, 12 de mayo de 2010
Valoració del treball
Aquest treball ha estat molt interessant i hem après moltes coses noves.
Ha estat divertit, perquè hem fet coses que mai havíem fet com entrevistar alguna persona o enquestar pel carrer, també distret i molt profitós, encara que no hi hagués massa informació. S'ha de dir que gràcies al nostre professor hem pogut fer part del treball.
En conclusió és un treball molt útil i creiem que ho em fet força bé.
Aquí os deixem una foto dels integrants del grup.
Aina, Laura,Sisi 4rtESO del 2010 Manuel Vázquez Montalbán
martes, 11 de mayo de 2010
Fonts
- Arcal, Lluís, La nova central tèrmica de Sant Adrià començarà a funcionar en proves dilluns, diari: “El punt” (03/04/10); El punt
- Fundación Gas Natural, Las ventajas ambientales de las Centrales de Ciclo Combinado de gas natural, A. Generación de electricidad; Gas natural
- Yuste, Miguel, La térmica de Sant Adrián trabajará este año 1.500 horas, diari: “El país” (14/11/2009); El país
- BENVENUTY, LUIS, Una sentencia avala a Sant Adrià en su reclamación de casi seis millones a Alstom, diari; “La Vanguardia”, (25/02/2007); Hemeroteca
Font oral
Gregorio Camacho